• Bulgarian (Български)
  • English (United Kingdom)
НАЧАЛО

Институт по полимери


ИП-БАН е водещaта научноизследователска организация за полимерна наука в България. Основните дейности на изследователите от института включват фундаментални и приложни изследвания, експертна дейност и обучение на докторанти по специалността „Полимери и полимерни материали“.

Кратка видеопрезентация на института

Кратка видеопрезентация на изследователската инфраструктура

Носители на наградата „Изявен млад учен в областта на полимерите“


 

 
 

 

 

Страница на проекта

 

 

 


 

 
 
НОВИНИ
Интервю с учени от ИП - БАН в предаването „Младите иноватори“ на БНТ2

На 10 март 2019 г. в предаването „Младите иноватори“ по БНТ2 нашите колеги докторант Катя Каменова-Стоянова и проф. д.н. Петър Петров представиха свои изследвания върху разработването на функционални полимерни наночастици с потенциално приложение като носители на биологично активни вещества.

Връзка към цялото предаване (в нов прозорец)

 
Тържество по случай 29-та годишнина на Института по полимери и връчване на наградата на проф. Иван Шопов „Изявен млад учен в областта на полимерите“ за 2019 г.

На 1 март 2019 г. от 15:00 ч. в Заседателната зала на Института по полимери се състоя тържество по случай 29-та годишнина на Института по полимери и връчването на Наградата на проф. Ив. Шопов „Изявен млад учен в областта на полимерите“ за 2019 г.
Проф. Нели Косева - директор на Института по полимери – БАН поздрави присъстващите гости и направи кратко представяне на дейността на Института по полимери.
Катя Евгениева Каменова - Стоянова от Института по полимери – БАН, спечели наградата за 2019 г., която ѝ беше връчена от проф. Шопов. Преди шестнадесет години проф. Шопов, бивш директор на Института по полимери и дългогодишен Председател на Съюза на химиците в България, учредява със свои средства Национална награда на Съюза на химиците в България „Изявен млад учен в областта на полимерите“. Тази година за наградата участваха трима кандидати: Росен Георгиев от Института по оптически материали и технологии “Акад. Йордан Малиновски” – БАН, Селен Исмаил от Химикотехнологичен и металургичен университет, София и Катя Каменова - Стоянова от Института по полимери – БАН.
Катя Каменова - Стоянова участва в конкурса с 1 публикация в European Polymer Journal (IF 3.741, Q1, SJR 1.0) и две участия в научни конференции през същата година.
Публикацията и участията, представени в конкурса са посветени на изследване на нов тип функционални мицели със зададен състав и характеристики за контролирано доставяне на инсулин.

       

 
Интервю с доц. д-р Мария Спасова и чл.-кор. дн Илия Рашков пред телевизия BTV

Интервю с доц. д-р Мария Спасова и чл.-кор. дн Илия Рашков в предаването 120 минути на телевизия BTV.

 
Доц. д-р Мария Спасова с отличие от Международния съюз по чиста и приложна химия

Доц. д-р Мария Спасова от Лаборатория Биологично активни полимери беше отличена в международния конкурс за млади химици, обявен от Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC) и от Международната мрежа на младите химици (IYCN) по повод Международната година на периодичната таблица и 100-годишнината на IUPAC. Доц. д-р Спасова заема мястото на химическия елемент антимон (Sb) и е включена под номер 51 в периодичната система за млади химици (https://iupac.org/100/pt-of-chemist/#group-9). Тя разработи дисертацията си в Лаборатория Биологично активни полимери и беше от първите, които започнаха работа по получаването на нановлакнести материали чрез електроовлакняване, въведено в България под ръководството на чл.-кор. дн Илия Рашков.

От юли 2018 г. до края на юли 2019 г. група от 118 млади химици от цял свят (колкото са елементите в периодичната система), които изпълняват мисията и основните ценности на IUPAC, ще бъдат отличени и включени в тази периодична система. От всички участници до този момент са отличени общо 24 номинирани млади учени.

  

 
СЪБИТИЯ
<<  Март 2019  >>
 П  В  С  Ч  П  С  Н 
      2  3
  4  5  6  7  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031